Daniel Boico, vezető karmester és művészeti vezető

Az izraeli származású művész Párizsban és az Amerikai Egyesült Államokban nevelkedett (édesapja, Fima Boico az Izreali Filharmonikus Zenekar szólamvezető hegedűse, az Orchestre de Paris koncertmestere és a Fine Arts Quartet tagja volt). Az eredetileg operaénekesnek készülő Boico végül a karmesteri pályát választotta, mikor felvételt nyert a legendás orosz karnagy, Ilya Musin osztályába, a Szentpétervári Rimsky-Korsakov Konzervatóriumba. 1995 óta aktív karmester.

1996-ban döntőse és díjazottja volt a Prokofjev, Pedrotti, and Cadaques Nemzetközi Karmesterversenynek, ahol már olyan szólistákkal volt alkalma a közös munkára, mint Daniel Barenboim, Itzhak Perlman vagy Gil Shaham.

A karnagy számos világhírű koncertteremben színpadra lépett már, többek között a Berliner Philharmonie-ben, a New York-i Avery Fisher Hallban, a Chicago Symphony Centerben, a tel-avivi Mann Auditoriumban és a moszkvai Csajkovszkij Hangversenyteremben. Számtalan világszinten elismert zenekart vezényelt már, dolgozott együtt a londoni Royal Filharmonikus Zenekarral, a Német Szimfonikus Zenekarral, az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, Moszkvai Filharmonikusokkal, valamint a Chicagói Szimfonikus Zenekarral és a New York-i Filharmonikusokkal is.

Több világelső zenekar munkájában művészeti és zenei vezetőként is részt vett, így a MÁV Szimfonikusokhoz, a New York-i Filharmonikusokkal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral – ahol Daniel Barenboim mellett dolgozott –, valamint jó néhány, egyesült államokbeli szimfonikus zenekarral eltöltött évek tapasztalatával érkezik. Zenekarunk művészeti vezetését a 2019/2020-as évadtól látja el.

FOTÓ: ÉDER VERA

Kesselyák Gergely, karmester

Kesselyák Gergely karmester, rendező 1971-ben született Budapesten. 1995-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Lukács Ervin növendékeként. Közben kétszer részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain. Versenyeredményei: Párma, Arthuro Toscanini verseny 3. helyezés (1994), Budapest, MTV Nemzetközi Karmesterverseny 3. díj (1995).
1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a MÁV Szimfonikus Zenekart. 1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője, 1997-től a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója. 2001-től a “Bartók +” Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója, 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere. 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005-től 2012-ig a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója.
1993 óta nyolc különböző zenés színházban (Magyar Állami Operaház, Budapesti Operettszínház, Kolozsvári Magyar Állami Operaház, Szegedi Nemzeti Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Debreceni Csokonai Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Veszprémi Petőfi Színház) hatvan produkciót vezényelt.
Számos országban (Ukrajna, Románia, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyiptom, Japán) vendégszerepelt már. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik – színpadra állította Verdi: Rigoletto, Donizetti: Szerelmi bájital, Bartók: A kékszakállú herceg vára című operáit Miskolcon. Két évig nagy sikerrel játszották a Szegedi Szabadtéri Játékokon Verdi: Nabuccoját.
Kesselyák Gergely 2010 szeptemberétől tölti be a MÁV Szimfonikus Zenekar karmesteri posztját.

FOTÓ: KELEMEN GERGŐ

Kobayashi Ken-Ichiro, tiszteletbeli vendégkarmester

Kobayashi Ken-Ichiro több mint 40 évvel ezelőtt, 1974 tavaszán nyerte meg a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét. A MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt, ezzel indult nemzetközi karrierje. A Mester azóta sikert sikerre halmoz, de a mai napig különleges viszony fűzi zenekarunkhoz. Visszatérő vendég nálunk, akinek jelenléte ünneppé tesz minden koncertet a közönség számára, és ösztönzőleg hat a zenekar tagjaira is. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozatainkban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és a zenekar alapítójának hírnevét.
2014 tavaszán Kobayashi nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte az MTV karmesterversenyén aratott győzelem 40. évfordulóját. Három hét alatt hét hangversenyt adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjén vezényelte zenekarunkat, ahol a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a karmester munkája előtt tisztelegve a magas rangú Vasútért kitüntetést adományozta Kobayashi Ken-Ichirónak.
A MÁV Szimfonikus Zenekar legbecsesebb kincsei között őrzi a Mester barátságát. A kölcsönös megbecsülés jeléül a 2014-15-ös évadtól kezdve mint tiszteletbeli vendégkarmestert üdvözöljük őt a pulpituson.