Szeretettel köszöntöm Önöket a MÁV Szimfonikus Zenekar 2019–2020-as évadában is!

Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a MÁV-csoport vezetőjeként figyelmükbe ajánlhatom e nagyszerű együttes kiváló koncertjeit, kiemelkedő kulturális tevékenységét. A MÁV Szimfonikusok és a magyar nemzeti vasúttársaság története a zenekar 1945-ös alapítása óta elválaszthatatlan egymástól, és kapcsolatunk nem merül ki pusztán a közös névben, illetve a vasúttársaság által nyújtott támogatásban. A párhuzam, a hasonlóság jóval erősebb, mint azt elsőre gondolnánk.

Ott van például az összhang, amely a zene és a vasút világában is alapvető elvárás: ahogyan az egyes szólamoknak, hangszereknek harmóniában kell lenniük egymással, ugyanúgy harmóniára van szükség a vonatközlekedés megszervezésében is – sem a zenei élmény, sem a vasúti szolgáltatás nem lehet teljes ezen összhang hiányában. Legalább ugyanilyen fontos a ritmus, hiszen a hangoknak és a szerelvényeknek is megfelelő ütemben kell követniük egymást. A muzsika és a vasút hasonlatos abban is, ahogyan a régi és az új, a hagyomány és a modernitás találkozik és él egymás mellett – teljes egész csak e kettő ötvözeteként jöhet létre. És nem utolsósorban közös bennünk az is, hogy hivatásunkkal közösségeket szolgálunk: a MÁV-csoport a közösségi közlekedést választókat, a MÁV Szimfonikusok pedig a zenebarátokat.

A zenekar ennek szellemében állította össze 2019–2020-as „menetrendjét”, amelyet most a kezükben tartanak. A jubileumi évadban Beethoventől Bartókig és Rossinitől Ránkiig tart az utazás a muzsika világában, kilenc bérletsorozat keretében mintegy negyven „megállóhely”, valamint számos egyéb koncert várja a zenekedvelő közönséget. Ehhez kívánok Önöknek kellemes utat és jó
szórakozást!

Dr. Homolya Róbert
elnök-vezérigazgató MÁV Zrt.