Szőke Tibor mesterbérlet 1.

 MÜPA 
 BARTÓK BÉLA NEMZETI 
 HANGVERSENYTEREM 

 2019. FEBRUÁR 7. 
 CSÜTÖRTÖK 19:30 

MŰSOR
Mozart: Esz-dúr Symphonia
Concertante K.364

Bruckner: IX. szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK
Kelemen Barnabás (hegedű)
Szűcs Máté (brácsa)

VEZÉNYEL
Christoph Campestrini

Kedves Közönségünk!

Mindannyiunk: Önök, hangversenyünk hallgatói, valamint a MÁV Szimfonikusok muzsikusai és menedzsmentje számára nagy szomorúság és csalódás, hogy hangversenyünk világklasszis vendégművésze, Maxim Vengerov megbetegedése miatt lemondta mai hangversenyét – megtoldva azzal az ígérettel, hogy amint lehetséges, pótolni fogja. A hangversenyt a meghirdetett műsorral megtartjuk.

Mozart Symphonia Concertante című művének hegedűszólóját a Kossuth díjas Kelemen Barnabás játssza. A Kelemen Kvartett alapítóját, hazánk egyik legelismertebb, nemzetközi szinten is aktív zenészét a közönség és a zenekar rajongói is ismerősként üdvözölhetik. Az est karmestere pedig az osztrák Christoph Campestrini lesz. Őt különösen az a tény predesztinálja éppen erre a hangversenyre, hogy Linzben született, ugyanabban a városban, amelynek egyik elővárosában Bruckner, a zeneszerző, tanulmányait pedig a linzi Anton Bruckner Konzervatóriumban végezte. Campestrini 1968-ban született, a linzi Zenei Gimnázium és Konzervatórium elvégzése után Amerikában tanult tovább: a New York-i Julliard School zeneakadémián zeneszerzést és vezénylést, közben a Yale Egyetemen filozófiát és nyelveket tanult. Mesterkurzusokon tökéletesítette tudását, többek között Wolfgang Sawallisch, Lorin Maazel és Kurt Sanderling vezetésével. Vezényelte a London Symphony Orchestra, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, az Orchestre National du Capitol de Toulouse, a Sevillai Királyi Szimfonikusok, a Frankfurti Rádió, a Mozarteum Salzburg, a Bécsi Rádió, a Magyar Rádió, a Prágai Rádió, valamint Mexikó, Szöul, Tajvan, Kairó szimfonikus zenekarait. Évente vendégszerepel Kanadában és az Egyesült Államokban (Philadelphia, Houston, Detroit, Indianapolis, Florida, Vancouver, Ottawa, Quebec és mások). Olyan szólisták közreműködésével lépett fel, mint Lang Lang, Gidon Kremer, Julian Rachlin, Julia Fischer. A koncertek mellett elismert és keresett operakarmester: Essen város operaházának vezető karmestere, emellett Cagliari, Torino, Düsseldorf, Minnesota, Montreal, Osaka, Edmonton, Zágráb operaházainak visszatérő vendége. 2016 óta a nagy hagyományokkal rendelkező bécsi Hofmusikkapelle vezető karmestere, ebben a pozícióban egyházzenei hangversenyeket vezényel, többek mellett a Bécsi Filharmonikusok és a Wiener Sängerknaben közreműködésével. A Dubrovniki Nyári Fesztivál és a Klosterneuburgi Opera Fesztivál zeneigazgatója. Egy kritikusa úgy jellemezte, hogy zenélésében hazájának gazdag zenei hagyományait egyesíti az egész világra nyitott amerikai szellemiséggel. A Mozart-műben partnere, Szűcs Máté, aki a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása volt, 2018 szeptemberétől a genfi zeneakadémia professzora. Anton Bruckner (1824–1896) utolsó szimfóniáján hét évig dolgozott, élete utolsó napjáig, de a hatalmas mű zárótételét nem tudta befejezni. A töredék kiegészítésével rengeteg zenetudós és zeneszerző próbálkozott, a különböző változatokból sok hanglemez is készült. A mélyen vallásos Bruckner úgy nyilatkozott: miután két nagy művét ajánlotta világi hatalmasságoknak, ezt az utolsót „magának a Jóistennek” ajánlja.
A szimfóniában kitekint a zene jövőjébe, miután előző, 8. szimfóniájában már elkészítette saját szimfónia-alkotói munkájának összefoglalását. Harmóniavilága Mahler kései műveit és Schönberget előlegezi, az Adagio „hang-szőnyege” Sibeliust, a Scherzo Sztravinszkij korai műveit.