Varga László bérlet 1. – ÚJ KEZDÉSI IDŐPONT! ONLINE KÖZVETÍTÉS!

Helyszín
 UP Rendezvénytér

 2020. DECEMBER 19.  
 SZOMBAT 18:00 

Program
Változás!!

Honoring Beethoven

Beethoven: C-dúr hegedűverseny
Beethoven: G-dúr románc op. 40.
Beethoven: F-dúr románc op. 50.
Beethoven: c-moll kvartett op. 18. No. 4. (Dénes István átirata)
Beethoven: F-dúr vonósnégyes op. 135. – részlet (Dénes István átirata)

GUEST
Elias David Moncado (violin)

CONDUCTOR
István Dénes

2020-ban Beethoven emléke előtt tiszteleg a világ, születésének 250. évfordulója alkalmából. Ma, a születésnap után három nappal megrendezendő hangversenyünk műsora kissé rendhagyó. Megszólal egy egészen fiatalkori, töredékként fennmaradt mű, egy hegedűverseny-tétel, majd a két népszerű hegedű-románc.

A hegedű-darabok szólistája, Elias David Moncado, alig múlt 20 éves, de máris számos verseny-trófeával és sikerrel dicsekedhet. A hangverseny karmestere, Dénes István zeneszerző is, aki különleges módját választotta a nagy zeneszerző iránti tisztelete kifejezésének. Beethoven két vonósnégyesét átírta zenekarra, és ezeket az átiratokat a hangversenyen elő is adja zenekarunk.

 Ami ebben különleges, az az, hogy a Mester első és utolsó vonósnégyeséről van szó, az elsőt 1809-ben, az utolsót 1826-ban komponálta. A hangverseny tehát egyfajta áttekintés Beethoven egész életművéről, a 20 éves kora körül alkotott hegedűverseny-tételtől a halála előtt egy évvel komponált  vonósnégyesig. Micsoda út ez!  Az első művet írhatta volna Mozart is, az utolsó lehetne akár egy huszadik századi zeneszerző alkotása.

Érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy Beethoven alkotói nagysága nemcsak az olyan monumentális műveken ismerhető fel, mint a kilenc szimfónia, vagy a Missa Solemnis, hanem a sokkal kevésbé népszerű vonósnégyesekben is.