Szőke Tibor mesterbérlet 1.

 MÜPA 
 BARTÓK BÉLA NEMZETI 
 HANGVERSENYTEREM 

 2019. FEBRUÁR 7. 
 CSÜTÖRTÖK 19:30 

MŰSOR
Mozart: Esz-dúr Sinfonia
Koncertante K.364

Bruckner: IX. szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK
Maxim Vengerov (hegedű)
Szűcs Máté (brácsa)

VEZÉNYEL
Maxim Vengerov

„Olyan hegedűs, mint Maxim,
egyszer születik egy évszázadban”

– mondta Vengerovról Galina Turcsanyinova,első hegedűtanára, aki 4-től 7 éves koráig tanította szülővárosában, Novoszibirszkben.
10 éves korában Lengyelországban nemzetközi versenyt nyert – hosszan lehetne folytatni a szédületes pálya állomásait. Megtanult brácsázni, barokk hegedűn játszani, vezényelni, otthonos a jazz-ben is. Az élő legenda hegedűsként és karmesterként is bemutatkozik hangversenyünkön. A Mozart-műben partnere, Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása, 2018 szeptemberétől a genfi zeneakadémia professzora. Anton Bruckner (1824–1896) utolsó szimfóniáján hét évig dolgozott, élete utolsó napjáig, de a hatalmas mű zárótételét nem tudta befejezni. A töredék kiegészítésével rengeteg zenetudós és zeneszerző próbálkozott, a különböző változatokból sok hanglemez is készült. A mélyen vallásos Bruckner úgy nyilatkozott: miután két nagy művét ajánlotta világi hatalmasságoknak, ezt az utolsót „magának a Jóistennek” ajánlja.
A szimfóniában kitekint a zene jövőjébe, miután előző, 8. szimfóniájában már elkészítette saját szimfónia-alkotói munkájának összefoglalását. Harmóniavilága Mahler kései műveit és Schönberget előlegezi, az Adagio „hang-szőnyege” Sibeliust, a Scherzo Sztravinszkij korai műveit.