Lukács Miklós bérlet 5. – MŰSORVÁLTOZÁS! ONLINE KÖZVETÍTÉS!

TAVASZ-IDÉZŐ KONCERT

 ZENEAKADÉMIA 
 Grand Hall 

 2021. FEBRUÁR 25.  
 Thursday 7pm  

Program

Wagner: Siegfried-idill
Mozart: D-dúr hegedűverseny K.218
Schubert: III., D-dúr szimfónia

GUEST
Szabadi Vilmos (hegedű)

CONDUCTOR
Péter Csaba

A járványhelyzethez alkalmazkodva zenekarunk üres nézőtér előtt, a tervezettnél kisebb létszámmal és ennek megfelelő műsorral adja elő hangversenyét, amelyet hallgatóink helyszíni közvetítés formájában, interneten hallgathatnak, illetve nézhetnek meg. A koncert szólistája és karmestere azonban nem változik.

Szabadi Vilmos, Liszt-díjas érdemes művész a Zeneakadémia tanszékvezető tanára, aki többek között arról nevezetes, hogy 1988-ban Londonban Solti György vezényletével adta elő Bartók Hegedűversenyét.

Csaba Péter pályája hegedűművészként indult, később lett karmester. Franciaországban él, de sok más országban is tevékenykedik. Zenekarunk állandó vendégkarmestere.

Műsorunk „tavasz-igéző”, szívet melengető program. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából, az apai öröm és a napsütéses kert hangulata sugárzik a műből. Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa öröm és derű. Schubert még ennél is fiatalabban, 17 éves korában írta III. szimfóniáját, amely szintén az örömről szól. „Elbűvölő — írta egy angol zenetudós — gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.”