A Kamarazenei bérlet művészeti vezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra kezdeményezésére, az előadások nézőterére minden alkalommal meghívást kapnak egy-egy olyan alapítvány munkatársai, melyek a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők, vagy a rászorultak számára a beilleszkedést vagy az élethelyzetet segítő programokat dolgoztak ki. A zene segítségével szeretnénk áldozatos munkájukat megköszönni, elismerni és erőt adni további fáradhatatlan útjukhoz.

Tarkó-Nagymengyi Dóra

Miskolcon születtem, ahol a középiskolás éveimet is töltöttem. Először 1997-ben diplomáztam a Budapesti Liszt Ferenc Tanárképző Intézetben, majd 2000-ben a Debreceni Konzervatóriumban végeztem az egyetemi kiegészítőt. Részt vettem Ágoston András, Ruha István, Szabadi Vilmos és Zsigmondy Dénes kurzusain. Főiskolás éveimtől játszottam az Óbuda Danubia Zenekarban, majd 2009-től a Máv Szimfonikusok tagja vagyok. 2014 és 2018 között játszottam a Budapesti Vonósoknál is. Mindhárom zenekarban szekund szólamvezető vagyok és voltam.

Nekünk, muzsikusoknak a szórakoztatás, elgondolkodtatás a feladatunk. Sokszor merül fel a kérdés, vajon szükség van-e a zenére? Én, aki nap, mint nap ezzel foglalkozom, bátran állíthatom, hogy engem, sok nehéz helyzeten segít át a hivatásom. Nemcsak belefeledkezni, kikapcsolni tud az ember zenehallgatás közben, hanem olyan utakra is elvisz, ami akár megoldáshoz vezethet az élet kisebb, nagyobb dolgaiban. Az érzelmek átélése egy- egy kisebb katarzis lehet, ami nemcsak felszabadít, de erőt is ad.

Ezek kapcsán, már régen foglalkoztat a gondolat, hogyan tudnék segíteni vagy jómagam adni azoknak, akik önfeláldozó munkájukkal másoknak segítenek napról napra.

Remélem munkájukban tudjuk őket inspirálni, azzal, hogy a koncerten feltöltődhetnek, hogy mi aznap értük muzsikálunk, és ez erőt ad nekik a nehéz mindennapokban

2018. november 24-én a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem munkatársai ülnek majd a nézőtér soraiban.

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

A kávézó két szervezet közös együttműködésével jött létre. Az egyik, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a vendéglátó tevékenységet biztosítja, a másik pedig a Nem Adom Fel Alapítvány, amely a tulajdonában lévő ingatlannal a közösségi tér, a közösségi programok szervezésével, illetve a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai háttérrel vesz részt a megvalósításban.

A kávézóban dolgozó csapat színes és sokoldalú egyéniségekből áll, akikre egytől egyig jellemző a „nemadomfel” lelkület, azaz, hogy lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, az a képesség, amely által a legtöbbet tudják kihozni magukból, és a társadalom aktív tagjaivá válnak.

2019. február 16-án a KórházSuli önkéntesei ülnek majd a nézőtér soraiban.

“Programunk válasz egy megoldatlan helyzetre.” 

Az Oktatási Hivatal jelentése szerint 2014-ben Magyarországon közel 1420 gyerek kényszerült betegség miatt magántanulói státuszba. Ezen gyerekek nagyobb része szomatikus betegségben szenved, ám rohamosan növekszik a pszichoszomatikus, illetve pszichés problémákkal küzdők száma is, akik felé otthoni környezetünk kevésbé toleráns és segítő. Az jó hír, hogy az orvostudomány fejlődésével nagyon sok, korábban fatális kimenetelű betegségtől szenvedő gyermek többsége meggyógyul, de a gyógyuláshoz hosszú, akár hónapokig tartó kórházi kezelés és évekig tartó otthoni lábadozás szükséges. A beteg gyermekeknek is alapvető érdeke és a joga, hogy a gyógyulásuk alatt is állapotuknak és képességeiknek megfelelő pedagógiai ellátásban részesüljenek. 
A KórházSuli program egy rugalmas rendszer, amely sikerének oka és kiemelt értéke az, hogy a kortárs segítő csoportok (azaz a beteg gyerekekkel közel egyidős diákok) tudására és önkéntes munkájára épül, így nemcsak a beteg, hanem az egészséges gyermekek széles rétegeinek tudását, szociális érzékenységét is fejleszti.