Sajtómegjelenések

2017.09.08

A zene mindenkié


2017. szeptember 6.

Opera-Világ / Békefi Teodóra

Kodály Zoltán: Székely fonó – BÉKEFI TEODÓRA írása a Bakáts Feszt augusztus 26-i előadásáról

Tovább

2017.09.05

Különlegességek a MÁV Szimfonikusok repertoárján az új évadban is


2017. szeptember 5.

Papageno 

 

Günter Neuhold, Menahem Pressler, Kobayashi Ken-Ichiro, Mihaela Martin, Michel Béroff, Várjon Dénes, Marie-Pierre Langlamet, Baráti Kristóf, Várdai István, Dimitrij Jurowskij – csak néhány név azok közül, akik a 2017/2018-as évadban a MÁV Szimfonikusokkal fellépnek.

Tovább

2017.09.05

Tíz bérletet kínál a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban


2017. szeptember 5.

MTI

Tovább

2017.05.27

Ideális feltételekkel


2017. május 27.

Papageno/ Ur Máté

 

Csaba Péter a MÁV Szimfonikus Zenekar karmestere és művészeti vezetője május 24-én, Budapesten vette át a még januárban odaítélt, a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozata kitüntetést. A több évtizede Lyonban élő művésszel az ünnepi alkalom kapcsán beszélgettünk.

Tovább

2017.02.27

"A zene híd, amin keresztül beszélgetünk"


"A XV. kerületi önkormányzat és a MÁV Szimfonikus Zenekar együttműködési megállapodása révén a kerületiek sokszor élvezhetik az együttes koncertjeit városrészünkben. Csaba Péter vezető karmester, a zenekar művészeti vezetője a Francia Köztársaság Becsületrendjét kapta meg idén januárban. Ennek kapcsán beszélgettünk vele." (xvmedia.hu)

Tovább

2017.02.01

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2017. január 26.


"Népszerű műsort ígért az Erdélyi Miklós bérlet 3. estje: az első részben Kodály két remekével, a Galántai táncokkal és a Psalmus Hungaricussal, a másodikban pedig Csajkovszkij IV. szimfóniájával. ... Belefeledkező, belefeledkeztető interpretáció volt, pirosbetűs hétköznappá tette az estet." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2017.01.29

A bartóki "parlando" a zene igazi erdélyi beszédmódja


Interjú Csaba Péter művészeti vezetővel kitüntetése kapcsán (Magyar Nemzet)

Tovább

2017.01.01

MÁV Szimfonikusok, Csaba, Ránki


"Magasrendű költészet és hangszeres perfekció együtt - ez volt Ránki Beethoven-zongorázásának élménye." Csengery Kristóf írása (Muzsika)

Tovább

2016.12.01

MÁV Szimfonikusok, Cerovsek, Hamar


"Corey Cerovsek ... fellépése minden tekintetben lenyűgöző volt: gyerekjátéknak tűntek keze alatt a Bruch-koncert virtuóz állásai, a könnyedség azonban sosem fordult magamutogatásba, az elegancia nem vált hűvössé. Mert mindez talán nem islett volna olyan különleges és elragadó, ha nincs benne olyan sok bensőségesség - Cerovsek szinte gyengéden fordul a Bruch-partitúrához, hogy a legszebb oldalát mutassa meg nekünk. Nem csoda tehát, ha aközönség tombolva fogadta, amit ő ráadásszámok tömegével hálált meg..." Malina János írása (Muzsika)

Tovább

2016.11.30

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2016. november 7.


"Gorenstein felkészült együttesekkel dolgozik. Ennek ékes bizonysága, hogy tud és mer kizárólag a dallamjátszó hangszerrel/hangszercsoporttal törődni alkalmanként, abban a biztos tudatban, hogy a kíséret – legyen akár összetett, zeneileg igényes felrakású – közben meg fog szólalni. A MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikusait dicséri, hogy ebben a várakozásában nem kellett csalódni. Ennek a dallamra-koncentráló gesztusnak a hasznáról gyakran megbizonyosodhattunk az est folyamán, mivel ennek következtében rendkívüli intenzitással szóltak a melodikus anyagok." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2016.10.16

A romantika és következményei


Igazán nem mindennapi műsorral kecsegtetett a MÁV Szimfonikus Zenekar Erdélyi Miklós-bérletének első hangversenye október 7-én a Zeneakadémián. Nagyrészt zenei ritkaságok hangzottak fel, ám nem afféle joggal elfelejtett művek, s a program a műfajok és korok szempontjából is példamutatóan sokszínűnek bizonyult. Malina János kritikája (Revizor)

Tovább

2016.06.01

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2016. május 22.


"... Szinte jogos lenne a „névsorolvasás”, ki mindenkinek köszönhetünk emlékezetes pillanatokat hosszabb-rövidebb szólókkal, hangulat-fokozóan karikírozott motívumokkal, a hatásról gondoskodó effektusokkal. És az elismerés kiterjed a mindenkori kísérőszólamokra is, amelyek mindig megfelelő dinamikával, színnel jelentek meg. Zenei társasjáték tanúi lehettünk, csapatjátéké, a szó legnemesebb értelmében." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2016.05.31

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2016. április 28.


"... a fafúvósok és a kürtösök széphangú játéka, kiváltképp a zongoraszólamhoz kamarazenei igénnyel csatlakozó részletekben, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy átélten, s ne csak újrahallgatva találkozzunk ismét ezzel a kompozícióval (C-dúr zongoraverseny, K. 453). S Mozart-zongoraverseny, Kocsis Zoltán szólójával, egyébként is ritkaság-csemegének számít napjaink hangversenyéletében." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2016.04.14

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2016. április 2.


"A bécsi klasszikusok műveiből összeállított műsor várta a Varga László-bérlet hallgatóságát az Olasz Kultúrintézetben április 2-án. A matiné szólistája Devich Gergely, karmestere Károlyi Sándor volt." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2016.04.11

Múltidőben – búcsú Saru Károlytól


"Azt tartják, az alkotóművész rangjának-jelentőségének megítéléséhez célszerű egy képzeletbeli műveletet végrehajtani; elképzelni nélküle a történelmet, s ha úgy tűnik, nélküle másként folytatódott volna, korszakos jelentőségű alkotóról van szó." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2016.03.11

Kettős ünnep // Élet és Irodalom


"Takács-Nagy Gábor megdolgoztatta a MÁV-zenekart, és az eredmény nem maradt el: az együttes lelkesítően magas színvonalon muzsikált, mindkét produkció pezsgett az élettől." Csengery Kristóf írása (Élet és Irodalom)

Tovább

2016.02.28

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2016. február 22.


"... jóleső érzéssel vettem tudomásul, hogy a dirigens Kocsis Zoltán maximálisan pozitívan hat az együttesre. Kocsis igényessége közismert – a korábbi együttes munka során kiismerhették irányító stílusát, s így stresszmentesen igyekeztek tudásuk legjavát adni. Ami, aligha túlzás, sikerült is!" Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2016.02.01

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2016. január 30.


"... alaposan kidolgozott, szép programnak örvendhetett a közönség. A francia szerzők műveiből összeállított műsor mindmáig valami különleges csemegének hat – az ismert művet szívesen hallgatjuk meg újra, a többé-kevésbé ismeretlenek pedig lehetőséget kapnak, hogy beférkőzzenek a hallgatók szívébe, netán felzárkózzanak a kedvencek listájára." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2015.12.19

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2015. december 19.


"Legalább a számvetésre alkalmat kínáló óév-végi időszakban érdemes felemlíteni azt a tényt, hogy miközben időről-időre újabb kezdeményezések jelzik a közönségnevelés iránti felelősséget, vannak együttesek, amelyek időtlen idők óta teszik ezt, különösebb figyelemfelkeltő eszközök nélkül." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2015.10.27

Orosz est a Zeneakadémián


"A MÁV Szimfonikus Zenekar Lukács Miklós bérletének első koncertjének programja két orosz szerző műveiből állt, a 175 éve született Csajkovszkij két nagyon ismert darabja, és a kevéssé ismert Glazunov egyetlen hegedűversenye szólalt meg." (papiruszportal.hu)

Tovább

2015.10.01

Kötött pályán (interjú) - Zene-Kar


Beszélgetés Lendvai Györggyel, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatójával újbóli kinevezése alkalmából

Tovább

2015.09.19

Kétszázzal nyomta a MÁV - playliszt.hu


"Mosonyi-mise a Mátyásban a MÁV-tól – így tudnám legrövidebben és legemmesebben összefoglalni, mit hallottam tegnap este a Várban. A szimfonikus zenekar e koncertjével emlékezett meg a 200 éve született Mosonyi Mihályról."

Tovább

2015.07.01

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2015. június 19.


"Orosz estet adott évadzáró koncertként az Erdélyi Miklós-bérlet hatodik estjeként a Zeneakadémián a MÁV Szimfonikus Zenekar, s ez a műsorválasztás telitalálat volt. Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét nyitányát követően a méltán közönségkedvenc Csajkovszkij nyitányfantázia, a Rómeó és Júlia következett, szünet után pedig Sosztakovics V. szimfóniája. Hasonlóképp telitalálat volt a karmesterválasztás, Irwin Hoffman irányításával ugyanis különleges életkedvvel és energiával játszott a zenekar." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2015.06.22

Ez nagyot szólt! - playliszt.hu


"Lenyűgöző, mekkora fortissimók vannak Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvétjában és Sosztakovics V. szimfóniájában. Június 19-én – Csajkovszkij Rómeó és Júlia című nyitányfantáziájával egyetemben – e művek hangzottak el a MÁV Szimfonikus Zenekar zeneakadémiai koncertjén."

Tovább

2015.06.01

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2015. május 16.


"Élt-vibrált a Capriccio, minden bizonnyal, mert a zenekari muzsikusok sem korlátozták tevékenységüket kizárólag szólamuk lejátszására. A színházi ember Kesselyák minden bizonnyal asszociációkkal tette számukra konkréttá a partitúra egyes helyeit – így mindenki egy közösen elmondott történet részesének érezhette magát." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2015.05.06

Kobayashi Ken-Ichiro vezényelt a 70 éves MÁV Szimfonikusok gálakoncertjén


A MÁV Szimfonikus Zenekar, melynek nevével a zenetörténet meghatározó pillanatai fonódtak egybe, felvállalta azt a küldetést, hogy zeneértő, a művészetekre, a világ sokszínűségére nyitott nemzedékeket neveljen ki – jelentette ki Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára az együttes 70. jubileumi gálahangversenyén. (kormany.hu)

Tovább

2015.03.03

Kovács Géza: "Nem voltak fogódzók"


Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Kovács Géza már több mint negyedszázados zenekari igazgatói múltra tekinthet vissza. 1989-1995 között a MÁV Zenekar élén dolgozott, 1995-től pedig a Magyar Állami Hangversenyzenekar, majd az NFZ ügyvezetője, igazgatója, majd főigazgatója lett. INTERJÚ (Fidelio)

Tovább

2015.03.01

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2015. február 7.


Méltán részesült viharos tetszésnyilvánításban a Stravinsky-maraton keretében a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az életmű ritkán játszott darabjaiból állították össze a műsort: Kelemen Barnabás szólójával a Hegedűversenyt adták elő, majd A csalogány című operából készült szimfonikus költeményt, A csalogány énekét szólaltatták meg, vezető karmestere, a művészeti vezető tisztét is betöltő Csaba Péter irányításával. Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2015.02.13

Karmesteri pálca, hegedű és vonó


"Hollókői Huba vezényletével és közreműködésével tartják a MÁV Szimfonikusok népszerű családi bérletének, a Nagyszülők és unokák című sorozat farsangi előadását. Szombat délelőtt két alkalommal – délelőtt tíz órakor és fél tizenkettőkor – megszólaló műsorban Weiner Farsangja, A denevér nyitánya, Hacsaturján Álarcosbál című szvitjének több tétele mellett három Kreisler-hegedűdarab is felcsendül, a vendégkarmester ugyanis – a MÁV hagyományaihoz híven – hegedűművész is." (mno.hu)

Tovább

2015.02.01

Takács-Nagy, Fejérvári, MÁV Szimfonikusok


"A MÁV Szimfonikusok azt az imponáló formáját hozta, amelyet immár hosszú ideje tapasztalhatunk az együttes koncertjein, s amelynek érdekében éppen Takács-Nagy kezdett dolgozni pár éve, mikor az együttes vezetőkarnagya volt. Szerencse és öröm, hogy munkáját hasonló kvalitással és elkötelezettséggel (és hasonlóan kitűnő eredménnyel) folytatja Csaba Péter." Csengery Kristóf írása (Muzsika)

Tovább

2015.01.28

Kész csoda


Rock 'n' roll, eksztázis, Táncoljunk!, fúzió. Ilyen szavak jutottak eszembe attól az őserőtől, melyet a népzene sugárzott a MÁV Szimfonikus Zenekar január 24-i matinékoncertjén. A fergeteges táncház-hangulatról a Rohoncz Folkműhely gondoskodott. (Fidelio)

Tovább

2015.01.01

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2014. december 22.


"A zenekari játszanivaló: pódiumra kívánkozóan igényes (nem véletlen, hogy látvány nélkül is megállja a helyét – igaz, nincs irigylésre méltó helyzetben, aki kizárólag akusztikus vetületével találkozik első alkalommal). Lebilincselő volt a különböző karakterek, stiláris rétegek frappáns, mindig adekvát megszólaltatása." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2014.11.29

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. november 29.


"Az első bérleti koncert dirigense Takács-Nagy Gábor volt, akinek áldásos tevékenysége külön fejezetet jelent a MÁV Szimfonikusok történetében. A vele folytatott műhelymunkának köszönhetően alapvetően megváltozott a vonóskar hangzása, túl azon, hogy egységesebb, szebb tónusú lett, sikerült felkeltenie az igényt az értőbb-alaposabb kottaolvasásra..." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2014.11.01

Született mázlista / A 91 éves Menahem Pressler


Interjú Menahem Presslerrel (Barabás András, Muzsika)

Tovább

2014.10.31

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. október 31.


"Számítottam az igényes megközelítésre, de őszintén szólva azt a pompás teljesítményt, azt a magabiztos felsőfokot, amellyel a produkció szembesített, meglepetten fogadtam: ennyire jó tolmácsolásra azért nem voltam felkészülve. Hallgatva a két kitűnő fiatal vendégművész, az érett személyiségű Pusker Júlia (hegedű) és a szintén minőségi teljesítményt nyújtó Palojtay János (zongora) közreműködésével elhangzott, kecses, tiszta, arányos, karaktergazdag és választékos humorú muzsikálást, az az érzés kezdett eluralkodni rajtam, hogy Csaba Péter, úgy látszik, nem elégszik meg azzal a fejlődéssel, javulással, amit eddig elért: tovább és még tovább szeretné ösztökélni zenészeit, a határ a csillagos ég." Csengery Kristóf írása (Zene-Kar)

Tovább

2014.10.01

Lemezkritika - Ernest Bloch CD


"Ernest Bloch három művét rögzítette Naxos-felvételen a MÁV Szimfonikus Zenekar, a korábbi gyakorlatot követően Mariusz Smolij vezényletével. A szólista a remek kínai művésznő, Hong-Mei Xiao, aki hangszerére, brácsára átdolgozta a Baal Shem (eredetileg hegedűre szánt) szóló-szólamát." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2014.09.30

Bravúros évadnyitó – Helen Donath és a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje


"A zenekar a sokszínű alkotást hol pókhálófinomsággal, hogy démoni szilajsággal szólaltatta meg. A nagyszabású szimfóniát, melyet sokan a műfaj Beethoven óta legfontosabb megújulásának tartanak, Csaba filozofikus tartalommal ruházta fel és egy pillanatra sem engedte lankadni hallgatóságát." Café Momus

Tovább

2014.09.23

MÁV Szimfonikusok - 2014. szeptember 23.


"Sportnyelven szólva már az évadnyitó hangversenyen „begyújtotta a rakétákat” a Csaba Péter vezényelte MÁV Zenekar, és teljes bedobással indította az együttes az idei szezont. Vonzó és nagyszabású műsort választottak, ráadásul a nyitány-operaáriák-szimfónia szerkezetű program szólistájának egy világsztárt, az amerikai születésű Helen Donath-ot sikerült megnyerni." Kovács Ilona írása (Zene-Kar)

Tovább

2014.09.01

70 éves fennállását ünnepli 2015 májusában a MÁV Szimfonikus Zenekar


Interjú Lendvai György ügyvezető igazgatóval, valamint Fenyő Gáborral, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Kuratóriumának új elnökével a zenekar szakmai sikereiről, terveiről illetve jövőjéről.

Tovább

2014.09.01

"Találja meg mindenki a zene örömét!"


Interjú Csaba Péterrel (Réfi Zsuzsanna, Zene-Kar)

Tovább

2014.08.01

Schellenberger, MÁV Szimfonikusok


"Az évad végén kitűnő szólistavendégeket látott vendégül a MÁV Szimfonikus Zenekar: Perényi Miklós, Menahem Pressler, Hansjörg Schellenberger - utóbbi két koncerten is fellépett." Csengery Kristóf írása (Muzsika)

Tovább

2014.07.01

Pressler, Szamosi, Csaba, MÁV Szimfonikusok


"... az indulás tökéletes precizitása már erőteljesen éreztette azt a magas fokú igényességet, amelyet Csaba Péter jelenléte magával hoz; s az egész nyitány székéhez szögezte a hallgatót feszes energiájával, és formálásának intenzitásával, színeinek csiszoltságával és kiegyensúlyozottságával. Az volt a benyomásom: a MÁV Szimfonikusok egész általam ismert pályájának tetőpontjára jutott, s immár tagja a legjobb magyar zenekarok szűk csoportjának." Malina János írása (Muzsika)

Tovább

2014.06.01

"Nem harcolok, hanem együtt élek a hangszerrel"


Menahem Pressler Mozartról, Ormándyról, Kurtágról (Réfi Zsuzsanna, Zenekar)

Tovább

2014.05.30

A vigasztaló - MÁV Szimfonikusok, Csaba Péter, Menahem Pressler


"Pressler kristályos billentéssel muzsikált, ujjai alatt úgy szólt a zongora, mint valami üvegharang: csengőn, karcsún, éterien. Hallatlan gyengédséggel érintette meg a hangokat, puhán formálva a dallamokat, és valószínűtlen pianókat csiholva ki hangszeréből." Csengery Kristóf írása (Élet és Irodalom)

Tovább

2014.05.30

Farkas Ferenc zenekari műveinek CD-felvételéről


"Orchestral Music, Volume One, Music for Chamber Orchestra – három fontos információ a londoni Toccata Classics új korongjának címoldalán (TOCC 0176). Összkiadás-jelleget sejttet, legalábbis a zenekari műveket illetően. Tiszteletreméltó és szép vállalkozás ez, ismerve Farkas Ferenc életművének kimeríthetetlen gazdagságát – s főként elismerésre méltó, mivel „külföldi” szerző életművének jelentős vonulatát népszerűsíti." Fittler Katalin írása (Parlando)

Tovább

2014.05.30

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. május 30.


"Telten és egészségesen szólalt meg a MÁV Szimfonikusok együttese, Csaba Péter vezénylését energia, humor és győzelmes szimfonizmus jellemezte – megszületett az a legyőzhetetlen életkedv és életöröm, amely e mű hiteles felidézéséhez nélkülözhetetlen." Csengery Kristóf írása

Tovább

2014.05.27

Párhuzamos életrajzok - Perényi Miklós és a MÁV Szimfonikus Zenekar


"Olvasva a világvándor matematikus történetét, Erdős Pál alakja az aznapi hangversenyélmény hatása alatt óhatatlanul rávetítődött a Perényiére. Dvořák Csellóversenye az Olasz Intézetben." Csengery Kristóf írása (Revizor)

Tovább

2014.05.17

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. május 17.


"Egymást követő két napon, két különböző helyszínen szólaltatta meg, Takács-Nagy Gábor vezényletével, Perényi Miklós szólójával, Schumann és Dvořák műveiből összeállított műsorát a MÁV Szimfonikus Zenekar." Fittler Katalin írása

Tovább

2014.05.15

Schumann a szívem csücske!


Takács-Nagy Gábor május 16-án, pénteken este a Zeneakadémián, szombaton délelőtt az olasz Kultúrintézetben vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart. Fürth Livia ez alkalomból készített interjút a Genfben élő karmesterrel. MusiciansWho

Tovább

2014.05.09

Gördülő opera


"1945-ben megalakult a MÁV Szimfonikus Zenekar, amely máig a világ egyetlen, vasúti cég által alapított és fenntartott zenekara - és megszületett a Gördülő Opera, amely a háború utáni Magyarország egyik legérdekesebb és igen jelentős hatású kulturális projektjévé vált." Fidelio / Opera Magazin

Tovább

2014.05.01

Lemezkritika - Erkel Ferenc: István király


"A hangfelvétel meghökkentő adata: két nap alatt készült 2012 augusztusában! A hallgatnivaló terjedelmét tekintve, szinte „live”-felvételnek minősülhet, amelyhez néhány korrekció készítésére is volt lehetőség. Ennek az információnak a birtokában, s nem tudva erről, egyaránt dicséretes a produkció" Fittler Katalin írása (Zenekar)

Tovább

2014.04.24

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. április 24.


"Rendkívüli koloratúr-készség és gyakorlat kell ahhoz, hogy győzze a különböző stílusú, más-más nyelven komponált áriákat. Lekhina azok közé a kisszámú fiatal énekesek közé tartozik, akikről már az első hang megszólaltatása előtt rendíthetetlen eltökéltséggel tudjuk, hogy színpadra termettek." Fittler Katalin írása

Tovább

2014.04.06

A boldog hír szárnyra kelt


"Mégsem hiába sűrítette bele minden bölcsességét és élettapasztalatát az idős mester, Erkel Ferenc utolsó befejezett operájába, az István király című nagyszabású alkotásába: közel 130 évvel az ősbemutató után az eredeti dalmű hangzik el a most megjelent dupla CD-n." Horváth Gábor Miklós írása (amdala.hu)

Tovább

2014.04.01

A MÁV Szimfonikusok új Rózsa Miklós CD-jéről


"A Magyar szerenád öt tétele Mariusz Smolij vezényletével, a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában bátran felveheti a versenyt a hazai „divertimento-korszak” leginvenciózusabb kompozícióival. Itt a népzene nem valami kötelező penzum, a közérthetőség és az énekelhetőség szempontjának szem előtt tartásával, hanem átintonáltan jelentkezik, a fantázia képzeletbeli színpadán, ahol – az érdeklődő figyelem légkörében – otthonosan érzi magát." Fittler Katalin írása (Zene-Kar)

Tovább

2014.03.05

Virtuozitás és muzikalitás


Alexander Markovval koncertezett a MÁV Zenekar - Kiss Eszter Veronika írása (Magyar Nemzet)

Tovább

2014.03.01

Rost, Kesselyák, MÁV Szimfonikusok


"...ez az est Rost Andreáé volt, az ő művészi teljesítménye ragyogta be a kétórás programot. Ez kétségkívül így volt, de még a kiváló szoprán magas színvonalú produkciói mellett is fel kellett figyelni arra a született muzsikusokat jellemző rátermettségre, professzionizmusra és eleganciára, mellyel Kesselyák Gergely vezényelte a MÁV Szimfonikusokat." Csengery Kristóf írása (Muzsika)

Tovább

2014.02.28

Két Paganini-győztes a Zeneakadémia színpadán


Csaba Péter vezényli a MÁV Szimfonikusokat, akik Alexander Markov hegedűművész közreműködésével lépnek fel péntek este hét órakor a Zeneakadémián. Kiss Eszter Veronika írása (Magyar Nemzet)

Tovább

2014.02.01

Baráti, Csaba, MÁV Szimfonikusok


"Ünnep. Ha egyetlen minősítő szóval kellene illetnem, így nevezném a MÁV Szimfonikusok Mikulás-napi Brahms-hangversenyét, amelyet az együttes vezető karmestere, Csaba Péter vezényelt, s amelyen szólistaként Baráti Kristóf lépett fel." Csengery Kristóf írása (Muzsika)

Tovább

2014.01.26

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. január 26.


"Hagyományosan az utolsó januári hétvégén került sor, immár 26. alkalommal a Mini-Fesztiválra. Mint a kortárszenei rendezvényeknek általában, kialakult a szakmai törzsközönség-magja, amelyhez az aktuális program iránt érdeklődők – jó esetben maradandóan – csatlakoznak." Fittler Katalin írása

Tovább

2014.01.16

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2014. január 16.


"A Szőke Tibor-mesterbérlet idei első koncertjének műsora két részre tagolódott; az első félidő kínált ritkaságokat, a másodikban pedig biztos sikerre számítható szimfónia kapott helyet, Beethoventől a IV. (B-dúr). A mesterbérlet estjein hagyományosan neves-rangos szólista is szerepel – ezúttal Rost Andreát sikerült megnyerni Berg hét korai dalának, s Korngold A halott város című operájából Marietta dalának előadójául. Az est karmestere a zenekarral 2010 óta rendszeresen dolgozó Kesselyák Gergely volt." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.12.12

A MÁV Szimfonikusok a Musikverein Aranytermében - 2013. december 12.


"Ki ne „ismerné” a híres bécsi hangversenytermet – ha máshonnan nem, akkor a hagyományos újévi koncertközvetítésekből? A látvány – hála a nívós felvételkészítő stáboknak – megunhatatlanul gyönyörködtető, s a zenével együtt szinte elvarázsolja a nézőt-hallgatót." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.12.07

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. december 7.


"Csaba Péter immár 2012 szeptembere óta művészeti vezetője és vezető karnagya a zenekarnak, s úgy tűnik, még mindig nem tudtak „közös nevezőre jutni”. A dirigens remek muzsikus, és lelkiismeretesen végigdolgozza az egyes kompozíciókat, mozdulataival egyszersmind a nézőket is tájékoztatva." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.11.23

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. november 23.


"Elégedettek lehettek a Varga László-bérlet tulajdonosai a nyitókoncerttel, amely a romantika sokszínűségét, gazdag változatosságát mutatta fel. A gyakorlatban remekül vizsgázott a műsor összeállítása, és a kivitelezésre sem lehetett panasz." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.11.06

Ez egy ünnepi évad lesz!


Fürth Livia interjúja Csaba Péter karmester-hegedűművésszel, a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjével.

Tovább

2013.10.30

A hangszerek csodálatos világa


Milyen hangszer az oboa, szépen szól-e a klarinét, miért sír a hegedű, kürt-e az angolkürt? Talán ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak újpesti iskolások és óvodások, hiszen folytatódik a MÁV Szimfonikus Zenekar hangszerbemutató zenei bérlete az Ady Endre Művelődési házban.

Tovább

2013.10.13

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. október 13.


"A történeti repertoáron felnőtt és méltán világhírnévre szert tett Baráti Kristóf játéka egyértelműen éreztette: kedvvel, szívesen játssza a tudása és képességei megcsillogtatására remek alkalmat kínáló, nehéz és igényes kompozíciót." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.10.11

Variációk egy kisváros csodáira


"Csodás variációk, variációk a csodára: ez volt a 2013. október 6-i koncert Sárbogárdon, a József Attila Művelődési Központban."

Tovább

2013.08.01

2013. június 7., Olasz Kultúrintézet


"Megszoktuk, hogy ha egy zenemű a magyarok történetéből vagy eredetmondáinak vidékéről nyeri inspirációját, akkor a szerző - Liszt Ferenctől Dubrovay Lászlóig - olyan alkotó, aki egyrészt magyar, de legalábbis magyarnak vallja magát, másrészt olyan gondolkodásmódot és érzésvilágot képvisel, amelyben meghatározó szerepet játszik a nemzeti azonosságtudat. Meglepő és kivételes, ha ez a tematika úgy jelenik meg egy kompozícióban, hogy közben az alkotó nem honfitársunk, s még csak nem is a magyarság elkötelezettje. A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjein, június elején, a két egymást követő napon elhangzott műsor első számában olyan művet ismerhetett meg a közönség, amely az imént vázolt különleges helyzetet példázza." Csengery Kristóf írása

Tovább

2013.06.01

A MÁV Szimfonikusok vendége: a Curtis Intézet


A világ egyik legmagasabb színvonalú, legnevesebb zenei intézménye, az észak-amerikai Curtis Institute művészei vendégeskednek a MÁV Szimfonikus Zenekarnál június 23. és 28. között, három koncert erejéig. (Petrányi Judit, Muzsika)

Tovább

2013.04.27

Szevasztavasz! (Schnittke és Schumann a MÁV Zenekartól)


"Tavasz, ébredés, kikelet, születés, újrakezdés – valami ilyesmi lengte körül a MÁV Zenekar április végi műsorát. Ez egyrészt természetesen Schumann szimfóniájának volt köszönhető, másrészt annak, hogy (mint azt a karmestertől, Takács-Nagy Gábortól megtudhattuk) a programba emelt Schnittke-darabok most hangzottak el először Magyarországon. S bár egy premier még nem jelent semmit, egy fecske ugyebár, de mégis: az esemény magában hordozza a lehetőségét annak, hogy a mű megszólaltatása ne szimpla lexikális bejegyzésként, hanem majdani előadások viszonyítási alapjaként maradjon meg az utókor számára." A Café Momus kritikája

Tovább

2013.04.17

MÁV Szimfonikusok - 2013. április 17.


"... a MÁV Szimfonikusok kitűnően játszottak a vendégkarmester keze alatt: pontos ritmus, tiszta intonáció, gondozott szólamok, tónusos vonóskar, rajzos fúvós szólamok, zengő tuttik. És az állapot legfőbb fokmérője: a kamarazenei részletek is kidolgozottan, igényesen ékelődtek a szimfonikus folyamatba. Magabiztos, szép produkciók szólaltak meg a muzsikusok hangszerein." Csengery Kristóf írása

Tovább

2013.04.16

Hoffman, Baráti és a MÁV Szimfonikusok


"Szimfónia, versenymű és egy rövidebb darab szerepelt a MÁV Zenekar műsorán április 17-én, a Művészetek Palotájában megtartott koncerten. A hagyományos műsorrend tehát megfordult, az okot nem tudom, mert a szimfónia legalább olyan hatású, mint a La Valse. A darabok megírásának ideje mindössze 45 évet fog át, mégis megannyi más világ tárul a hallgató elé. Talán ezért is olyan izgalmas a XIX–XX. század fordulójának zenéje, ebből kaptunk ízelítőt." papiruszportal.hu 

Tovább

2013.04.01

2013. február 23., Olasz Kultúrintézet


"Remek műsort adott elő a MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR CSABA PÉTER vezényletével és FRANKL PÉTER közreműködésével. A hangverseny kétszer töltötte meg az Olasz Intézetet; az első különlegessége volt, hogy ezen adta elő Frankl 100. alkalommal Brahms B-dúr zongoraversenyének magánszólamát." Malina János írása (Muzsika)

Tovább

2013.04.01

Beszélgetés Lendvai Györggyel kitüntetése alkalmából


Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Lendvai Györgynek, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány ügyvezető igazgatójának.

Tovább

2013.03.28

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. március 28.


"Közhely, de igaz: Rossinit hallgatni jó. Elvarázsol dallamaival, hangszerelési effektusaival (elég a híres Rossini-crescendóra utalni), s nem utolsósorban ellenállhatatlan humorával. Azzal a ritka képességgel, hogy képes mosolyt csalni még a gondterhelt hallgató arcára is." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.03.16

Szimfonikus vadászat


"Kovács Gergely, a MÁV Szimfonikusok kürtöse zenekarával idézi meg a kürtre készült, vadászattal is összefüggésbe hozható zeneműveket, amelyek a hangszer sokoldalúságát bizonyítják." Kiss Eszter Veronika írása (Magyar Nemzet)

Tovább

2013.03.03

Az első és a százegyedik - Frankl Péter és a MÁV Szimfonikus Zenekar


"Tizennyolc órán belül kétszer játszotta el a MÁV Szimfonikus Zenekar ugyanazt a remekmívű programot Csaba Péter vezényletével és Frankl Péter közreműködésével." Malina János írása (Revizor Online)

Tovább

2013.03.01

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. március 1.


"...az olyan koncert, amelyen Berlioz Római karnevál-nyitányát Liszt Haláltánca és Beethoven 2. szimfóniája követi, kasszasikert ígér, kivált, ha a szólista a fiatal magyar zongoristatársadalom kiválósága, Balog József, a karmester pedig a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, a betegségéből pár hónapja felgyógyult, népszerű muzsikus, Kocsis Zoltán." Csengery Kristóf írása

Tovább

2013.02.22

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. február 22.


"Van olyan vélekedés, mely szerint „már az első hangokkal eldől, milyen lesz a koncert”. Nos, a péntek este, majd szombat délelőtt megrendezett Brahms-Schumann program kétségkívül ezek közé tartozott. A Lukács Miklós- és a Varga László-bérlet közönsége egészen kivételes élményhez jutott." Fittler Katalin írása

Tovább

2013.02.03

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. február 3.


"Nem vagyok nagy híve a zenei maratonoknak: bár tudom, hogy ez a manapság divatozó hangversenyforma új közönségrétegek toborzására alkalmas, aggályosnak érzem a jelenségben rejlő megalomániát, a mennyiségi tényező egyeduralmát, a „ki bírja tovább” üres versenyszerűségét. A Budapesti Fesztiválzenekar maratonjait azonban kivételnek érzem, hiszen itt minden órában más és más zenekar, illetve kamarazenei csoport váltja egymást, tehát nem a művészek kérkednek az állóképességükkel, a közönség pedig kedvére mazsolázhat: ha úgy tartja jónak, két koncert után egy harmadikat kihagyhat, majd egy negyediket meghallgathat – és így tovább." Csengery Kristóf írása

Tovább

2013.01.19

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2013. január 19.


"Szereti ön Brahmsot? Igen? És Schumant? Vigyázat: nem azt, aki két n-nel írta a nevét, hanem azt, aki eggyel, és a szüleitől nem a Robert, hanem a William keresztnevet kapta. Nem ismeri? Amerikai komponista (1910–1992): az tette híressé, hogy 1945-től 1961-ig Noew Yorkban ő volt a világhírű Juilliard School of Music, majd 1961 és 1969 között a Lincoln Center igazgatója. Műveit nemigen játsszák Magyarországon, most azonban, január 19-én az ő Amerikai nyitányával kezdődött a MÁV Szimfonikusok szombati matinéja az Olasz Intézetben." Csengery Kristóf írása

Tovább

2012.12.21

MÁV Szimfonikus Zenekar - 2012. december 21.


"Két mű szerepelt a Lukács Miklós-bérlet 3. előadásának műsorán, az Olasz Intézetben: Rachmaninovtól a Rapszódia egy Paganini-témára, valamint Szkrjabintól a III. szimfónia. Ismertet és ismeretlent ötvözött tehát a program, kielégítve különböző potenciális elvárásokat. Potenciálisakat, vagy inkább eleve elképzelteket, hiszen a közönség (szinte bármely együttes törzsközönsége) korábbi tapasztalatai alapján látatlanban megbízik azokban, akik időről-időre gondoskodnak számára változatos hallgatnivalóról." Fittler Katalin írása

Tovább

2012.12.12

Komoly magyar siker a szultán birodalmában - Egyhetes ománi turnéjára elkísértük a MÁV Szimfonikus Zenekart


"Szeretik Ománban az európai komolyzenét, a muzsikusokat, tisztelik a keresztényeket: ez volt a benyomás Ománban a MÁV Szimfonikusok egyhetes turnéján. Az egyik legősibb muszlim ország fővárosának operaházában az emberek szinte isszák magukba az európai kultúrát. Itt még tudják, mi igazi érték, s azt is: az értéket meg kell becsülni." Tölgyesi Gábor írása (Magyar Nemzet)

Tovább

2012.12.03

Barátok közt (A MÁV Zenekar és Federico Mondelci)


"Sok mindenben egyet tudtam érteni Kesselyák Gergellyel. Legelébb is abban, hogy (és ahogy) pár perces kiselőadásokban beszélt az este során elhangzó művekről. Van, aki nem igényli az ilyesmit, de úgy tűnt, az Olasz Kultúrintézet koncerttermét megtöltő közönség hálásan fogadja a karmester mondatait." A Café Momus kritikája

Tovább

2012.10.06

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2012. október 6.


"A 2012/13-as évadban új művészeti vezető áll a MÁV Szimfonikus Zenekar élén a kolozsvári születésű hegedűművész és karmester, Csaba Péter (1952) személyében. Az együttműködést már az előző évad végén előlegezte az együttes pompás De Falla–Ravel műsora, amelyről beszámolhattam a Zenekar hasábjain, most pedig az ősz beköszöntével hivatalosan is kezdetét vette a közös munka." Csengery Kristóf írása

Tovább

2012.09.22

MÁV Szimfonikus Zenekar – 2012. szeptember 22.


"Japán-magyar barátságkoncert keretében került műsorra Beethoven IX. szimfóniája szeptember 22-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A MÁV Szimfonikus Zenekarhoz a Wien-Gifu Kórus és a Budapesti Ifjúsági Kórus csatlakozott, valamint szólistaként Szabóki Tünde, Ban Kazuko, Fekete Attila és Sawawaki Michiharu. A karmester tisztét Hiramitsu Tamotsu töltötte be." Fittler Katalin írása

Tovább

2011.06.01

Új bérletsorozat, új asszisztens karmester


Lendvai György tervekről, támogatásról, vezetőváltásról (Réfi Zsuzsanna, Zene-Kar)

Tovább

2011.06.01

"Boldog vagyok, hogy itt lehetek"


Takács-Nagy Gábor vezénylésről és a MÁV Szimfonikus Zenekarról (Petrányi Judit, Muzsika)

Tovább